3 pasi simpli pentru a dezvolta vocea mixta

Salut!
Poate ai auzit de termenul “voce mixta”, poate chiar stii si cum suna, dar nu stii cum s-o accesezi? Azi o sa-ti dau cateva sfaturi ca sa-ti fie mai usor. Plus, avem pisici si Michael Jackson!

In primul rand, sa lamurim niste lucruri.

Ce este vocea mixta?

Vocea mixta este o coordonare a aparatului tau vocal, prin care combini rezonanta vocii de piept cu rezonanta vocii de cap, astfel obtinand o rezonanta mai plina pe notele inalte, fara sa strangi laringele.
Vocea mixta
se lucreaza, nu se descopera. Atunci cand reusesti sa coordonezi eficient impreuna muschii vocii de piept cu cei ai vocii de cap si usor usor dispare break-ul, obtii vocea mixta.

Cum suna vocea mixta?

Vocea mixta poate suna in mai multe feluri. Vocea mixta poate contine oriunde de la 90% piept + 10% cap pana la 10% piept + 90% cap.
Cateva exemple de voci mixte cu mai mult piept ar fi John Legend sau JP Cooper.
Voci mixte cu mai mult cap ar fi The Weeknd sau Sam Smith. Dar trebuie sa iei in considerare ca toti acesti artisti folosesc mai multe mixturi, in functie de situatie.
Si acum, sa trecem la chestii utile, in 3 pasi:

Imita un catelus, o usa care scartaie sau modul cum vorbeste un italian. Simti niste rezonante care vibreaza in zona mastii?
Aceasta senzatie de planset este cheia pentru a accesa vocea mixta.

Il folosea si Michael Jackson in rutina lui de pregatire: vocaliza “mum” cu planset adaugat. Incearca sa pozitionezi laringele o idee mai jos si sa adaugi acea rezonanta de planset in timbru.

Vei avea nevoie si de o vocaliza descendenta, pentru a antrena si trecerea din cap inspre piept. Desi sunt alergic la pisici, iti recomand “Miau”. Aici vei incerca sa cobori pe un mix dominant pe cap (nu uita sa adaugi plansetul).

Pe tot parcursul exercitiilor, asigura-te pe cat posibil ca nu incordezi limba si maxilarul. Poti sa tii un deget sub barbie ca sa te asiguri ca nu incordezi muschiul de sub limba. Si inca o chestie.
Mixul iti va iesi mai bine daca-ti antrenezi si vocea de cap in mod egal cu vocea de piept.

Daca ai intrebari, iti voi raspunde cu drag.
Pe curand!

George Simion
Vocal Chief