6 Masti pe care ni le punem pe voce

Doctor Vox, doctorul foniatru de la care am invatat tehnicile cu tubul si cu masca de silicon spune ca vocea noastra este o a 2-a fata. Vocea noastra spune mult mai multe despre noi decat credem, si o persoana intuitiva isi poate da seama de aproape toate trasaturile tale de caracter doar ascultandu-ti vocea.

Vreau sa-ti imaginezi un barbat bine, inalt, lucrat la sala, cu postura buna. E imbracat cu un costum scump, are un Rolex la mana si iese dintr-un Rolls Royce. Are un mers foarte sigur si increzator. Vine spre tine:

“Salut” iti spune el, cu o voce pitigaiata, timida si uscata, ca si cum Mickey Mouse trece prin pubertate.

Si se duce toata vraja. Vreau sa-mi spui: care e impresia pe care ti-o formezi despre el? Mai conteaza toate celelalte lucruri pe care le afiseaza?

Cam asta e efectul vocii noastre. Cu o voce rezonanta, vibranta si plina de viata iti poti impune punctul de vedere, poti face oamenii sa te asculte si sa te placa fara niciun efort.

Dar cu o voce lipsita de vitalitate si de incredere, nimeni nu te va lua in seama. Si pana la urma de ce ar face-o? Lumea nu te judeca pentru vocea ta, ci pentru ce semnaleaza vocea ta.

Anume ca nu esti autentic. Nu-ti folosesti vocea si personalitatea ta reala, ci te folosesti de niste masti ca sa te protejezi. Dar nu te teme.

Foarte multi dintre noi ne punem diferite masti pe voce, ca si mecanism de aparare, fara sa ne dam seama. Noi ajungem sa ne identificam cu aceste masti pe care ni le creem ca si raspuns la diferite traume din trecutul nostru.

Ajungem sa credem ca asta este vocea noastra reala si personalitatea noastra reala. Si sa credem ca daca vorbim increzator, vibrant si cu rezonanta suntem falsi. Cand de fapt, lucrurile stau exact pe dos.

Vocea aceea pe care o ai tu cand te simti cel mai in largul tau, entuziasmat si plin de viata, vocea aceea in care suni ca un crainic de radio sau un prezentator de emisiune este vocea ta autentica. Dar ai uitat de ea, datorita acestor masti.

Cum ne regasim vocea autentica? O sa discutam si despre asta, dar intai trebuie sa-ti arat cateva masti pe care ni le punem noi pe voce ca sa ne protejam.

Aceste masti apar de obicei ca raspuns la traume repetate in copilarie: un parinte a tot tipat la tine, copiii de la scoala au ras de tine, cineva ti-a tot repetat ca nu esti bun de nimic.

Mastile pe care ni le punem pe voce se coreleaza direct si cu trasaturi de caracter si limbaj corporal, dar o sa pun accent pe partea vocala a mastii aici.

Masca Autoritara

Masca Autoritara se caracterizeaza printr-o voce apasata, rigida, metalica, care se duce destul de mult pe supracompresie (vezi schema compresiei vocale). O persoana cu masca autoritara are tendinta sa vorbeasca cu gatul tensionat si cu sustinere insuficienta.

Corzile vocale ale unei persoane ce se foloseste, voluntar sau nu, de masca autoritara isi creaza obiceiul vocal daunator de a apasa prea mult corzile intre ele, fara sa se foloseasca de sustinere. Asta poate duce la oboseala vocala, mucus in exces, cat si probleme vocale mai grave, cum ar fi nodulii vocali.

In functie de gradul de “hitlereala” din voce, pe voce pot aparea si distorsionari sau granulatii pe voce atunci cand persoana vorbeste sau canta. 

O persoana cu masca autoritara incearca sa obtina volum din voce pentru a se impune, dar fara sa se foloseasca de sustinerea necesara. Persoana autoritara nu reuseste sa-si creeze suficienta sustinere din respiratie, pentru ca este tensionata si rigida tot timpul.


O musculatura si postura rigida, care porneste de la nivele ridicate de stres si cortizol zilnic, duce la o respiratie careia ii lipseste adancimea si profunzimea. Prea mult stres in viata de zi cu zi ne face sa respiram scurt, sacadat si toracic, fara sa ne folosim de muschii abdominali pentru a umple plamanii cu aer pana la capat.

Masca autoritara porneste, ca orice alta masca, din traume suferite cel mai probabil in copilarie. Persoana cu masca autoritara s-a simtit de multe ori tradata de o persoana draga si si-a pierdut increderea in oameni.

Emotia negativa a tradarii poate fi si mostenita de la un parinte care a suferit astfel de traume si le da mai departe fara sa-si dea seama. Voi explica cum se intampla asta dupa ce trecem prin toate mastile.

Persoanei autoritare ii este foarte teama de situatii imprevizibile si le asociaza cu frica de moarte. Din cauza asta, o persoana autoritara va incerca sa controleze persoane si situatii in jurul lor astfel incat sa se incadreze in parametrii ei de siguranta.

Bineinteles, sunt foarte multe lucruri pe care nu le putem controla in jurul nostru, dar persoana cu masca autoritara nu intelege acest lucru. Asta ii creaza foarte mult stres in viata de zi cu zi, din faptul ca de multe ori, lucrurile nu ies cum isi doreste. Persoana autoritara nu este deloc adaptabila si asta ii face foarte mult rau.

Daca te regasesti, mai mult sau mai putin, la masca autoritara, te ajuta sa iti dai seama care sunt momentele in care incerci sa controlezi prea mult situatii asupra carora nu ai control si pur si simplu sa le lasi sa fie. Sa le accepti asa cum sunt.


Daca vei reusi sa faci asta, vei face “level up”. Vei trece testul.

Stiu ca nu e usor. Este si una din mastile pe care le-am gasit la mine, dupa cum o sa-ti povestesc la finalul capitolului. Inca ma mai confrunt cu chestia asta.

Sunt foarte multe lucruri asupra carora noi nu avem control in viata noastra, cu toate astea, le lasam sa ne afecteze. Sa ne macine de pe dinauntru. Sa ne distruga viata.

Crezi ca poti avea control asupra vremii? Crezi ca poti avea control asupra traficului? Crezi ca poti avea control asupra actiunilor altor persoane?

Cu toate astea, le lasam sa ne afecteze si sa ne creeze cantitati industriale de cortizol (hormonul stresului). Stii care e aproape singurul lucru asupra caruia ai control cu adevarat? Reactia ta la acesti factori externi.

Poti alege sa le lasi sa te macine, sau sa le eliberezi si sa te concentrezi pe ce poti controla. Si doar una dintre variante este cea sanatoasa pentru tine.

Masca Timida


Poti observa masca timida dupa un lucru foarte clar: vocea incearca sa ocupe cat mai putin spatiu. Persoana timida deschide gura putin, vorbeste repezit si neclar si nu-si foloseste deloc sustinerea din diafragma, pentru a nu crea volum. Se poate observa si subcompresie (vezi schema compresiei vocale) la persoana cu masca timida, dar nu este o regula.

La fel ca persoana cu masca autoritara, persoana timida nu respira profund si nu sustine cu ajutorul muschilor abdominali atunci cand isi foloseste vocea. Asta duce la o lipsa de sustinere, din cauza careia corzile vocale vor munci aiurea si va duce la oboseala vocala.

Noroc ca o persoana cu masca timida nu vorbeste prea mult, pentru ca incearca sa se ascunda. Ce e diferit fata de masca autoritara este faptul ca persoana cu masca timida nu incearca sa creeze volum cu vocea, pentru a se impune, ci incearca sa-si ascunda vocea cat mai mult.

Masca timida porneste de la trauma respingerii. Copilului cu masca timida nu i s-a dat voie sa fie el insusi in copilarie si a fost certat pentru fiecare lucru mic, de cele mai multe ori de o persoana cu masca autoritara. Stiu pentru ca si eu am avut aceasta masca mult timp.

Persoana cu masca timida isi creaza mecanismul de aparare de a se ascunde de lume, a se face cat mai mic, pentru a se simti in siguranta. Orice afisare a personalitatii autentice reprezinta un pericol de a fi criticat sau certat, asa ca persoana timida se refugiaza in lumea ei, incercand sa se faca cat mai invizibila.

Persoana cu masca timida nu-si gaseste cuvintele, ii lasa pe altii sa vorbeasca peste ea si in general prefera sa fie folosita pe post de pres decat sa-si creeze probleme. Este foarte emotiva si fricoasa, iar cea mai mare frica este cea de expunere in public: cantat, dansat sau vorbit.

Daca vine momentul sa-si spuna parerea, o s-o faca cat mai rapid, neclar si cu volum mic. Eventual isi pune si mana la gura, parca incercand din rasputeri ca mesajul lui sa nu fie auzit.

Poate nu pare la prima vedere, dar timidul este un adevarat egoist. Frica aceea de a se expune si a se simti judecat porneste de la o preocupare prea mare cu ce o sa spuna lumea. Paradoxul este ca fix mecanismul de aparare al timidului este cel care-i indeparteaza foarte mult pe ceilalti si il fac sa fie vazut de ceilalti ca fiind jalnic.

Daca timidul si-ar exersa curajul de a fi el insusi in public, multe din probleme i-ar disparea. Stiu asta pentru ca timiditatea a fost principala mea masca in adolescenta, in combinatie cu aroganta.

Poate ca acum nu pare, dar pentru mine timiditatea a fost un adevarat blestem: imi era extrem de frica sa flirtez cu fetele care-mi placeau, imi era frica sa-mi fac parerea auzita si mai ales, imi era frica sa cant si sa dansez de fata cu altii.

Cum am scapat de toate astea? N-a fost usor: a trebuit sa-mi reprogramez mintea sa inteleaga ca nu se intampla nimic rau daca ma vede cineva gresind sau fiind penibil.

La inceput mi-am construit o incredere falsa si am incercat cat mai mult sa fac lucruri in afara zonei mele de confort:

– sa vorbesc cu 20% mai mult volum

– sa nu-mi fie teama sa fac pauze cand este atentia pe mine

– sa ma expun cat mai mult: karaoke, rol de povestitor in jocuri de grup, etc

– sa dansez mereu la petreceri, fara ajutor din partea alcoolului

Incearca sa fii persoana aceea care danseaza cand nimeni nu danseaza, la inceputul petrecerii. Incearca sa fii persoana care ia o decizie cand ceilalti nu stiu ce sa faca. Incearca sa-ti dai voie sa fii tu insuti si sa-ti faci vocea auzita.

Asta te va vindeca de masca timida.


Masca Rusinoasa

La prima vedere, masca timida si masca rusinoasa sunt foarte asemanatoare. Si e adevarat, de multe ori pot merge mana in mana: o persoana poate purta si masca timida si masca rusinoasa in acelasi timp.

Persoana cu masca rusinoasa are o voce exagerat de aerisita, pe subcompresie (vezi schema compresiei vocale) si speriata. Sunetul cel mai caracteristic pentru masca timida este acel “hiiiii!” facut pe inspir, care denota ca a descoperit ceva socant sau rusinos.

Principalele diferente dintre masca timida si cea rusinoasa sunt urmatoarele:

– masca timida deschide gura cat mai putin cand vorbeste, in timp ce masca rusinoasa o deschide normal

– masca timida fluctueaza intre supracompresie (corzi vocale tensionate) si subcompresie (corzi vocale moi), in timp ce masca rusinoasa este mereu pe subcompresie

– masca rusinoasa este mai des intalnita la femei si foloseste mai mult falsetul (vocea de cap aerisita)

– emotiile negative principale la masca rusinoasa sunt rusinea si vinovatia, in timp ce la masca timida sunt panica si frica de judecata

O persoana cu masca rusinoasa vorbeste sau canta mereu pe subcompresie iar asta poate crea probleme foarte mari cu vocea. Atunci cand corzile vocale sunt in subcompresie, doar partea din mijloc a corzilor face contact, in timp ce in partea de jos si in cea de sus scapa foarte mult aer. Asta face ca partea aceea din mijloc a corzilor vocale sa se batatoreasca si sa se formeze noduli vocali, in timp.

Masca rusinoasa este un mecanism de aparare care porneste de la trauma umilirii. O persoana rusinoasa a fost badjocorita, s-a ras de ea sau de anumite trasaturi ale ei, sau a fost facuta sa se simta rusinata de catre parinti/rude.

Chiar si lucruri care par mici, de genul: mama este scarbita de tine cand iti schimba scutecul te pot face sa adopti o masca rusinoasa mai tarziu. In cealalta extrema, traumele sexuale cu siguranta duc la adoptarea acestui mecanism de aparare.

Persoana rusinoasa va folosi expresii de genul: “e rusine sa faci asta” sau “ma faci de rusine”, expresii prin care da mai departe trauma umilirii si urmasilor. Se va rusina si inrosi din lucruri care altora li se par banale si mai ales de la glume porcoase sau discutii de natura sexuala.

Trauma umilirii vine si cu o natura masochista la pachet. Astfel ca persoana rusinoasa ii lasa pe altii sa se foloseasca de ea si se ocupa cu responsabilitatile altora, ca sa nu fie libera. Adevarul este ca persoanei rusinoase ii este teama de libertate, pentru ca libertatea inseamna asumarea deciziilor, un lucru pe care nu-l poate face.

Persoana cu masca rusinoasa are si tendinte de ingrasare de obicei, lucru cu care se asigura (fara sa vrea, desigur) ca se va simti umilita si pe viitor. In felul acesta, rana emotionala se pastreaza intacta.

Daca te identifici cu masca rusinoasa, primul lucru pe care trebuie sa-l faci ca sa-ti recapeti increderea este sa observi care sunt activitatile, situatiile sau oamenii care te rusineaza si sa le infrunti, usor usor.

De exemplu, daca te gasesti vreodata spunand “mi-e rusine sa fac asta” sau “a fost rusinos”, alea sunt momentele in care trebuie sa devii prezent si observi ce a activat asta. Apoi sa incerci sa infrunti acel lucru.

Pe partea de voce, functioneaza foarte bine exercitiile cu tubul pentru a rezolva subcompresia, cat si exercitiile in care vorbesti entuziasmat, cu volum si rezonanta.

Chiar si persoanele care vorbesc mereu pe aer au momente cand devin naturale si se entuziasmeaza si-si folosesc vocea autentica. Gaseste acele momente si incearca sa le imiti.

Te poti uita si la sunetele primale care-ti vin natural: raset, planset, tusit, si sa iei de acolo emisia rezonanta de care ai nevoie.

Masca Aroganta

Masca Aroganta e usor de recunoscut: suna nazal, superior si negativ. Persoanele cu masca aroganta isi micsoreaza artificial spatiul dintre limba si palatul moale (zis si omulet) si in felul asta nu se creaza suficienta rezonanta de gura, care ofera caldura, iar vocea suna nazal, fonfait.

Acest spatiu micsorat se datoreaza de obicei expresiilor faciale pe care le au persoanele arogante. Muschii fetei sunt in stransa legatura cu muschii care controleaza palatul moale, iar o expresie faciala negativa, scarbita si cazuta tot timpul construieste si obiceiul de a tine palatul moale lasat.

Din punct de vedere medical, pozitia nazala nu creaza probleme prea mari cu corzile vocale. Singura problema este ca vocea nu capata o rezonanta plina, ii lipseste caldura si din cauza asta nu suna placut. Asta nu ajuta nici la cantat, cat nici la vorbit: o voce prea nazala in vorbire nu prea inspira incredere.

Vreau sa fac o paranteza despre nazalitate, pentru ca multi o confunda. Exista 2 lucruri pe care oamenii le clasifica ca si “nazal”: hiponazalitatea si hipernazalitatea.

Hiponazalitatea este genul acela de rezonanta cand ai nasul foarte infundat. Acolo este vorba de lipsa rezonantelor nazale din voce, deci e cumva opusul nazalitatii.

Hipernazalitatea este ceea ce am descris eu mai sus: o voce care are in mare parte doar rezonanta nazala si ii lipseste caldura.

Persoana cu masca aroganta are de obicei o stima de sine foarte scazuta si isi pune aceasta masca, ca si sistem de aparare, in speranta ca va arata prin aerul superior ca este si ea buna de ceva.

De obicei, masca aroganta apare atunci cand un parinte sau o figura de autoritate te submineaza mereu: iti spune ca nu esti bun de nimic, ca nu te descurci, ca esti prost. A 2-a situatie este atunci cand copiezi de la un parinte care are si el aceasta masca.

Persoana aroganta spera ca, prin aerul superior, faptul ca arata cat de multe stie si prin subminarea celorlalti cu glume rautacioase, se va ridica in ochii celorlalti. De obicei se intampla exact invers: persoanele cu masca aroganta sunt evitate de oamenii increzatori si misto.

Singurii care si-o ard cu persoanele arogante, cinice si negative sunt alte persoane arogante, sau victimele. Victimele cauta in continuare sa fie agresate pentru a-si confirma statutul de victima, dupa cum o sa vezi la urmatoarea masca.

Si asta este una dintre mastile pe care o cunosc foarte bine, pentru ca am avut-o pe toata perioada adolescentei si chiar mai simt si acum niste mici reminescente, uneori.

Desigur, exista si masca aroganta fara nazalitate, cum era cazul la tatal meu. Asta depinde foarte mult si de fizionomia persoanei, dar in general, o masca aroganta va intensifica nazalitatea, datorita pozitiei muschilor faciali.

Cum scapi de masca aroganta?

In primul rand, observa atunci cand o folosesti: daca ai tendinta sa vorbesti mai superior, ca un print rasfatat, inseamna ca o ai.

In al 2-lea rand, ajuta sa zambesti mai mult. Asta iti va reprograma muschii faciali sa fie mai ridicati si automat se va schimba si pozitia palatului moale.

Din punct de vedere vocal, ajuta exercitiile in care simti pozitia palatului moale mai ridicata, cum ar fi inspiratul pe “K” sau vorbitul pe cascat.

In general, lucrand la stima si iubirea ta de sine, devenind mai pozitiv, tolerant si iubaret cu oamenii, masca aceasta va disparea usor, usor, cum s-a intamplat si in cazul meu.


Masca de Victima

Vocea unei persoane cu masca de victima suna destul de mieros si melodios, dar in acelasi timp cam smiorcait si negativ.

Partea buna pentru o persoana cu masca de victima pe voce este ca genul asta de voce nu aduce niciun fel de probleme vocale, ba mai exact genul asta de voce emotionala este destul de folosit in muzica, mai ales in muzica trista.

Victima foloseste foarte mult vocea emotionala, acea “voce plansa” cum o mai numesc eu, pe care o pastreaza destul de bine din copilarie. Foloseste o intindere mai mare a vocii fata de ceilalti si vocea suna rezonant si melodios.

Problema e ca prea multa smiorcaiala, chiar daca te ajuta la cantat, poate suna si un pic enervant.

Aceasta masca pleaca din niste nevoi nesatisfacute din copilarie, si poate fi considerata plansetul copilului interior. Mai exact, masca de victima apare ca sistem de aparare atunci cand te-ai simtit abandonat in mai multe randuri de unul dintre parinti, de obicei cel de sex opus.

Persoana cu masca de victima are o adevarata dependenta de afectiune si de atentie, de cele mai multe ori pentru ca i-a lipsit in anumite momente cheie. Astfel, si-a construit acest mecanism de aparare, care pe de-o parte o ajuta sa se faca placuta, pe cealalta, nu prea.

Vocea mieroasa si suava o ajuta sa-i castige pe ceilalti, dar partea intunecata este faptul ca se victimizeaza foarte mult pentru a primi atentie: “nu pot sa fac aia”, “e greu sa fac aialalta”, “am nevoie de ajutor”, “nu ma lasa singura”, este ce o sa auzi de obicei de la o persoana cu aceasta masca.

Pentru victima este foarte dureros sa fie lasata singura sau abandonata. Trece foarte greu peste despartiri si simte ca trebuie sa depinda tot timpul de altcineva. Masca de victima este purtata mai des de femei decat de barbati.

Un copil cu masca de victima poate sa fie considerat “rasfatat” de catre parinti, dar daca te uiti cu atentie in istoricul lor, vei observa ca la un moment dat, in primii ani de viata, copilul a fost foarte mult privat de afectiune si de aceea o cauta atat de mult prin actiunile sale.

Din punct de vedere vocal, daca ai masca de victima, ce pot sa-ti recomand este sa incerci sa faci cursuri de canto, pentru ca e posibil sa fii talentata din punct de vedere al emisiei vocale.

Este foarte bine ca ai o voce expresiva, dar iti recomand sa gasesti un canal de expresie al acestor sentimente in muzica si sa incerci sa gasesti mai mult echilibru pe vocea de vorbire.

Din punct de vedere al vindecarii acestei rani, exact lucrul care te scoate cel mai mult din zona de confort te va ajuta cel mai mult: singuratatea. Invata sa te bucuri de singuratate, ia-ti niste timp in care sa meditezi, sa faci plimbari singura.

Recapata-ti puterea incercand sa faci totul singura: nu mai cere ajutor in stanga si in dreapta pentru orice. Asta o sa te ajute foarte mult sa-ti vindeci aceasta rana.

Bineinteles, nu inseamna s-o dai in extrema cealalta: pana la urma suntem fiinte sociale, facute sa colaboram. Dar pentru tine ar fi un exercitiu foarte bun sa renunti un pic la aceste colaborari si sa-ti deschizi singura borcanele.

O persoana ce avea masca de victima dar ajunge sa-si stapaneasca vocea, probabil va suna mai bine pe piese mai lente, mai melancolice.


Masca Isterica

Masca Isterica imprumuta partea de anxietate de la masca autoritara si partea de voce emotionala de la masca de victima si iese o ciorba de emotii: este o voce care imita pozitivitatea, dar o face la un mod disperat, anxios.

Ca si emisie vocala, persoana cu masca isterica are vocea in multe feluri, dar in primul rand, galagioasa. Uneori se duce pe emisia de tipat, alteori foloseste vocea mixta, alteori o voce tare de cap, cert e ca niciodata nu te plictiseste.

La prima vedere, masca asta nu ar fi problematica pentru voce, pentru ca foloseste vocea mixta si este clar ca persoana are capacitatea de a sustine sunetele. Doar ca vocea fluctueaza foarte mult si este instabila, iar asta poate fi obositor pentru corzile vocale.

Persoana cu masca isterica poate parea ca debordeaza de pozitivitate si energie si ea se considera foarte prietenoasa, dar ce o saboteaza in spate este faptul ca nu poate intretine aceste stari naturale.

Cei doi combustibili din spatele mastii isterice sunt furia si anxietatea, pe care persoana incearca sa le mascheze prin pozitivism si energie, dar de multe ori nu prea pacaleste pe nimeni.

Poate parea distractiva la petreceri la inceput, dar pana la urma va ajunge sa calce pe cineva pe nervi cu energia ei agitata.

Ce cauta persoana cu masca isterica in primul si in primul rand? Sa fie si ea vazuta. Sa observe lumea ca exista. Cel mai probabil a avut un parinte de sex opus rece si indiferent, care nu a fost capabil sa-i ofere atentie copilului.

Si atunci, copilul interior al persoanei cu masca isterica striga dupa ajutor, vrea sa fie validat. Din punctul asta de vedere, parerea mea este ca persoana cu masca isterica este mai de apreciat decat persoana cu masca timida, pentru ca macar face eforturi sa socializeze si sa para pozitiva.

Strategia “fake it till you make it” chiar a functionat si pentru mine si cel mai probabil am avut unele petreceri la care am parut putin isteric, dand in extrema cealalta, in speranta de a nu mai fi timid. Dar in timp, m-a dus unde trebuie.

O recomandare pentru persoana cu masca isterica este sa gaseasca niste metode pentru a canaliza acea furie si anxietate si de a-si centra energia. O arta martiala ar ajuta foarte mult, cat si lovitul zilnic a unui sac de box pentru 5 minute.

De asemenea, yoga si meditatia te-ar ajuta foarte mult daca ai aceasta masca. In general te-ar ajuta foarte mult, dar daca ai masca isterica, cu atat mai mult ai nevoie de centrare.

Din punct de vedere vocal ajuta foarte mult sa incercam sa mai potolim vocea, ca sa nu se mai duca in zona aceea de tipat. Exercitiile pentru mixul pe volum mediu, cat si imitatul unei persoane cu masca de victima ar ajuta in directia asta.

Dupa ce o persoana cu masca isterica isi mai cizeleaza un pic vocea, i-ar prinde bine s-o directionam spre genuri vocale ce necesita voce puternica, cum ar fi rock-ul sau pop rock-ul.Concluzie:

Daca vrei sa-ti rezolvi problemele vocale create de aceste masti, terapia vocala si exercitiile de voce, cum sunt cele cu tubul sau cu aparatul Doctor Vox te vor ajuta, cu siguranta.

Insa daca nu rezolvi aceste mecanisme de aparare in adancime si faci schimbari la personalitatea si obiceiurile tale, problemele vor reveni.