Ce este talentul? Ai nevoie de talent ca sa canti?

Pana sa ma documentez si sa incerc si eu pe pielea mea, am dat si eu crezare la chestia asta cu talentul pe care o arunca lumea in stanga si in dreapta.

Auzeam peste tot:

“N-are rost sa faci asta, trebuie sa ai talent natural”

“Normal ca lui ii iese, ca are talent”

“Doar cei care au talent reusesc sa cante”

Dar in acelasi timp, observam, exersand la instrumente (la inceput chitara si tobe), ca abilitatile mele se imbunatateau atunci cand exersam zilnic si concentrat, fiind prezent la ceea ce faceam.

Si atunci m-am intrebat: de ce nu ar fi asa si cu vocea?

Talentul ajuta foarte mult sa progresezi mai repede la o abilitate, dar nu este necesar.

Talentul la o anumita abilitate este munca pe care unul sau mai multi din stramosii din arborele tau genealogic au depus-o pentru a dezvolta acea abilitate, transmisa prin ADN tie.

De exemplu, daca bunica ta nu avea nicio treaba cu muzica, dar a muncit mult sa invete sa cante și a ajuns la nivelul 8/10 la cantat, mama ta a pornit la nastere de la nivelul 5/10 la cantat in loc sa porneasca de la 0.

Sa zicem ca mama ta a mai cantat prin casa si s-a dus la corul scolii si a ajuns la 6/10 la cantat.

Tu o sa preiei nivelul 4/10 la cantat din nastere, in loc sa pornesti de la 0.

Asta inseamna ca chiar si cineva care nu a mostenit nimic pe acea abilitate si porneste de la 0, poate ajunge la un nivel foarte bun in viata asta, dar trebuie sa munceasca mai mult ca cel care a mostenit.


Oamenii de stiinta care studiau genetica credeau inainte ca venim cu un set fix de gene si nu putem face nimic ca sa schimbam treaba asta.

Dar asta pentru ca nu au privit suficient de adanc.

Mai curand, a aparut o noua latura a genetici, care se numeste epigenetica (mai presus de genetica). Studiile in epigenetica ne arata ca ne putem influenta si schimba genele exact dupa cum dorim.

S-a descoperit ca genele sunt de fapt, ca o librarie imensa de carti. Stimuli exteriori cat si gandurile si emotiile pe care le avem, trimit semnale cu ajutorul proteinelor catre gene.

Aceste semnale pot decide sa:

– Schimbe sau accentueze anumite gene – de exemplu, prin practica intensa te poti face sa “ai talent”

– Activeze sau dezactiveze anumite gene – de aceea sunt multe persoane care au informatia unor boli grave in gene, dar nu se activeaza niciodata, pentru ca nu au stimulii exteriori

Fiecare decizie pe care o luam in fiecare zi ne poate schimba genele in bine sau in rau. Si cel mai important, convingerile si credintele noastre ne influenteaza enorm expresia genetica (ce gene se activeaza si ce gene nu).

De asemenea, pe instrumente atat de volatile cum este vocea umana, putem sa si scadem nivelul vocii daca nu o folosim cum trebuie.

Cum? Prin diferite traume pe care le dobandim si care ne fac sa nu avem incredere in vocea noastra sau sa o folosim in moduri nefiresti.

De exemplu, furia reprimata ne poate face sa strangem vocea sau rușinea reprimata ne poate face sa vorbim mai neincrezator sau sa cantam incet, pe aer. Astfel ne creem obiceiuri pe voce care ne indeparteaza de modul ideal de a o folosi, atat pe cantat cat si pe vorbit.


Vreau sa stii ca exersatul zilnic, perserverenta si pasiunea bate oricand talentul.

Iar in 10 ani de zile, se vede clar diferenta intre o persoana talentata dar lenesa si una netalentata, dar pasionata si muncitoare.

Cea fara talent va parea cea talentata de data asta!

Cum sa bati talentul cu perseverenta si actiune?

Exersand cate putin, zilnic. Lucrand exercitii si melodii pe nivelul tau. Avand foarte multa rabdare. 

Aplicand tehnicile din minicursul gratuit, ca si urmarind materialele noastre gratuite de pe mail, youtube, facebook si instagram.

Tie cum ti s-a parut acest articol?

Ti-a dat mai mult curaj ca se poate?