Cel mai bun exercitiu pentru a dezvolta vocea de cap si mixul

Salut!
Foarte multi din cei care canta sau isi antreneaza vocea, isi neglijeaza registrul de cap.
Acest lucru este mai prevalent la baieti decat la fete, care uneori intampina problema opusa si sunt mai sigure pe vocea de cap decat pe cea de piept (sindromul fetei de cor). Dar vom adresa aceasta problema cu alta ocazie.

De ce isi neglijeaza lumea vocea de cap?

Majoritatea muzicii comerciale este cantata in registrul de piept si in registrul mixt. Foarte multi cred ca mixul se acceseaza tragand de vocea de piept cat mai sus, dar asta o sa duca doar la tensiune si probleme cu laringele.

Registrul mixt se acceseaza prin coordonarea in acelasi timp a muschilor pentru vocea de piept si a celor pentru vocea de cap. Asta necesita ca ambele grupe de muschi sa fie exersate si sa existe o siguranta pe ele. Daca vocea ta de cap este slaba, nu ai cum sa construiesti un mix puternic si rezonant.

Astazi o sa-ti arat cel mai bun exercitiu pentru consolidarea vocii de cap, care implicit o sa-ti imbunatateasca foarte mult si mixul!
Inainte sa incepem, tine cont de faptul ca acest exercitiu nu trebuie sa sune bine, si daca vocea ta de cap e slaba la inceput, nu renunta!
Faptul ca nu-ti iese cum trebuie e un motiv in plus sa-l faci.

Focusul tau o sa fie pe relaxare si rezonanta.

Pe gama 5432123454321, vom incepe pe lip bubbles (sau tongue trills), iar in ultima parte schimbam pe vocalele A,E,I,O,U, pe rand. Iti voi arata intai pe A.

Vreau sa te concentrezi ca atunci cand schimbi de pe trill pe vocala, sa pastrezi coordonarea si presiunea de aer din spatele gurii si gat la fel ca la trill. Nu facem niciun efort in plus sau in minus cand schimbam pe vocala, ci doar pozitionam buzele si limba in pozitia vocalei respective.

Hai sa facem impreuna pe toate vocalele!
Exerseaza singur pe gama pentru vocalize (Click aici pentru link), si daca ai orice intrebare, trimite-mi un mesaj si iti raspund cu drag!

George Simion
Vocal Chief