Cum au progresat de la 0 cursantii mei (2 studii de caz)

Pentru ca am sustinut intotdeauna ca oricine poate invata sa cante, am atras si anumiti cursanti care au plecat de la nivele foarte joase si au progresat mult. Am avut cursanti de toate varstele si toate tipurile de voce, si vreau sa le analizam impreuna un pic calatoria.

Maria

Maria este una dintre cursantele mele preferate, pentru ca povestea ei de progres este incredibila.

Maria a inceput de la un punct, in care daca o auzeai, iti venea sa-ti pui mainile la urechi. Lumea ar fi dat-o ca exemplu pentru faptul ca “nu toata lumea e facuta pentru asta”, dar eu am vazut mult mai mult in ea.

Atunci cand mi-a cantat prima oara, in aprilie 2018 am auzit la Maria urmatoarele:

– Timbrul ei vocal de cantat era foarte strans, chinuit, si nazal

– Vocea ei suna strident si foarte neplacut

– Am observat ca simtea, oarecum, in mare, notele muzicale. As zice ca avea o acuratete a notelor undeva pe la 40%

Cu toate astea, am observat ca era potential acolo, pentru ca am simtit niste probleme asemanatoare cu ce am avut eu de-a lungul timpului si am reusit sa rezolv.

Maria avea o voce de vorbire placuta, dar avea impresia ca trebuie sa faca ceva total diferit atunci cand canta.

Pe plan emotional, se simtea ca isi inchisese foarte mult simturile, probabil din cauza experientelor din viata ei, iar asta o facea sa nu fie foarte atenta la ce se simte si ce se aude atunci cand canta.

Am observat si o tendinta de a se duce in starea de frica (lupta sau fugi) atunci cand canta in fata mea sau a altora. Este ceea ce numim noi “emotii”, dar dus la extrem. Aceasta stare de frica ne deconecteaza total de simturi si de prezent atunci cand cantam si ne face sa cantam mult mai prost decat atunci cand suntem singuri.

Am lucrat cu Maria saptamana de saptamana, atat pe partea de tehnica vocala, cat si pe partea emotionala. Am incurajat-o de fiecare data, explicandu-i in acelasi timp, unde greseste.

Avantajul ei este ca a fost foarte determinata si motivata sa lucreze si acasa, si din cauza asta am facut progrese mai rapide cu ea decat cu alti cursanti de acelasi nivel.

Dupa un an, am vazut ca munca incepea sa dea roade: deja incepea sa nimereasca notele mult mai bine (acuratetea a crescut undeva pe la 70%), iar timbrul vocal era cu totul schimbat.

Am lucrat foarte mult sa-i schimb obiceiul vocal de a strange din corzile vocale si sa sustina mai bine. Vocea ei era mult mai blanda si mai echilibrata: avea mult mai multa caldura ca inainte si nu mai era stridenta.

Pe langa asta, a inceput sa capete curaj sa cante in fata mea si reusea sa se conecteze la emotii mult mai bine. La asta a ajutat foarte mult si incurajarea constanta pe care a primit-o din partea mea.

In mai 2019 am filmat un cover si o varianta Inainte si Dupa, in care vocea ei era cu totul schimbata!

Insa Maria nu putea inca sa cante o piesa bine cap coada. Ii ieseau bucatele din melodie bine, iar asta ne-a ajutat sa inregistram acel cover pe bucati.

Dar acesta este primul pas! Si eu am reusit intai sa cant bine in studio, pe bucati, iar abia apoi mi-am dezvoltat si abilitatea de a canta live.

In al 2-lea an in care am lucrat impreuna, progresele au fost un pic mai lente: asa se intampla atunci cand treci la finisaje.

Dar progresele au accelerat din nou cand am inceput sa facem impreuna si pian. Si stiu de ce: studiul unui instrument iti imbunatateste foarte mult urechea si acuratetea notelor.

Acum dupa 2 ani si un pic, Maria poate canta bine o piesa cap coada pian si voce!

Cand am vazut chestia asta, am fost foarte mandru de ea. Am simtit o recunostinta nemarginita: aproape ca mi-a venit sa plang.

Am zis: uite, frate, ce se intampla daca ai, intr-adevar rabdare cu cineva carora altii nu i-ar fi dat nicio sansa.

Maria si-a imbunatatit si mai mult timbrul vocal si acuratetea notelor. Dupa ce a facut 4-5 luni de pian, a sarit de la 70% la 90%.

Si-a imbunatatit foarte mult si increderea in voce si stapanirea emotiilor, iar eu cred ca peste inca 3 ani de lucru la vocea ei, cat si la pian, va putea fi o artista adevarata.

Maria are acum 20 de ani si are o gramada de timp sa invete sa faca ce-i place: muzica. Si ma bucur ca ne-am intalnit si ca am putut sa o ajut.

Maria este exemplul perfect ca oricine poate invata sa cante!

Dar mai am si alte exemple…

Gabriel

Gabi avea 23 de ani cand a venit la Vocal Chief, in 2018, cu cateva provocari foarte mari:

– Foarte greu nimerea notele; Avea o acuratete a notelor undeva pe la 15%

– Avea foarte mult mucus pe voce, care il incurca sa obtina o emisie buna, cat si sa atinga notele sau sa le lege intr-un fel in care sa sune bine

– Atunci cand avea bucati mai lungi de cantat, se pierdea si le uita

Gabi isi dorea sa invete sa cante rock, lucru care i se potrivea pe vocea lui, dar am avut un proces foarte greoi si frustrant, uneori pentru amandoi. Gabi este un tip foarte carismatic si simpatic, dar cand venea vorba de increderea in voce, pur si simplu se pierdea.

Timp de un an si jumatate am lucrat cu el de 2 ori pe saptamana. Facea progrese mici. Avea momente cand obtinea anumite progrese, apoi regresa la loc si se frustra.

Practic, mecanismele si sistemele de aparare ale mintii sale ii dadeau voie sa retina anumite progrese, dar cand aveam de legat un pic mai mult, practic, se pierdea. Intervenea foarte mult mentalul si nu mai reusea sa simta si sa retina ce avea de facut.

Era foarte frustrant ca reusea sa faca anumite exercitii foarte bine, dar cand era vorba sa punem in practica si sa cantam o melodie, nu se translata progresul de tehnica la fel de bine.

A avut mai multe momente in care era aproape sa renunte, pentru ca nu reusea sa treaca de provocarile mintii sale, care era ca un judecator aspru. Nu a fost usor nici pentru mine, dar mi-am pastrat increderea si prezenta si i-am spus:

“Gabi, te inteleg daca vrei sa renunti, pentru ca drumul nu este usor. Dar daca vrei sa continuam, vreau sa stii ca eu voi merge cu tine pana la capat. Nu te voi lasa.”

Si am continuat. Dupa un an si jumatate, Gabi a inceput sa se deschida mai mult si la tehnicile mele de meditatie si vizualizare. A inceput sa se vada ca are mai multa rabdare cu el insusi si cu procesul.

Incet dar sigur, a facut progrese. Vocea a inceput sa raspunda mai bine la comenzi: i-a crescut acuratetea notelor undeva pe la 70%, a inceput sa stapaneasca emisia mai bine si sa lege notele mai bine.

Anul acesta, toate incurajarile, exercitiile de tehnica vocala si lucrul pe mental si emotional au inceput sa dea roade.

La inceput, Gabi reusea sa cante corect doar cate o bucata de 3-4 note la rand.

Apoi, multa vreme, Gabi reusea sa cante bine linia melodica daca cantam si eu notele pe pian, dar se pierdea daca il acompaniam cu acorduri.

In ultima luna, am reusit sa scoatem impreuna o strofa si un refren dintr-o piesa, eu la chitara si el la voce! Practic, a reusit sa cante jumatate de piesa bine fara ajutor!

Pe langa asta, a inceput sa observe atunci cand mentalul il deconecteaza de simturi si emotii. Inainte, daca intr-o sesiune se deconecta si nu mai reusea sa faca bine, totul era pierdut pe ziua aia.

In prezent, se mai intampla sa se deconecteze, dar reusim sa facem switch-ul si sa recapatam controlul mult mai repede ca inainte: in aceeasi sesiune!

Ce am observat eu este ca Gabi a facut si foarte multe progrese in legatura cu emotiile sale si starea mentala, iar asta l-a ajutat sa progreseze mai mult la voce.

Cand am vazut toate aceste imbunatatiri la el, m-am bucurat si l-am imbratisat. Si sunt foarte recunoscator ca nu a renuntat, nici el nici eu. Pentru ca se vad imbunatatiri la el, atat in voce, cat si in stapanirea emotiilor si a mintii.

Si asta este un avantaj enorm atunci cand iti lucrezi vocea pe toate planurile: ti se imbunatateste si viata.

Later Edit: Pana la urma am reusit sa facem si un cover + varianta inainte/dupa foarte misto!