Cum iti dezvolti vointa si disciplina

Poate te gandesti:

“George, tot ce mi-ai spus este foarte tare si util, dar problema mea este ca nu ma pot tine de treaba. Pur si simplu mi-e greu sa-mi gasesc vointa si aman ce am de facut!”

Nu te teme, am fost si acolo. O buna parte din viata mea a fost o lupta cu demonii interiori, o buna parte din ei tinandu-ma de la a face lucrurile pe care mi le doream sa le fac.

Am fost si eu acolo, pana prin 2018:

Ma trezeam la ora 12:00 si mai stateam inca 2 ore in pat, pe facebook pana sa ma ridic. De multe ori imi apareau si dureri de cap de la treaba asta. Pur si simplu nu-mi gaseam combustibilul sa ma ridic si sa fac lucrurile pe care mi le doream sa le fac.

Imi propuneam ca in ziua respectiva sa studiez la voce, sa scriu o piesa sau sa filmez un video, dar o procrastinam (amanam) pana seara. Seara, de multe ori, continuam cu jocuri video sau seriale si amanam pe a 2-a zi, si cercul vicios se scria din nou. 

Daca totusi, reuseam, de 2-3 ori pe saptamana sa fac ce mi-am propus, o faceam foarte tarziu, incepand pe la ora 12 noaptea si pierdeam nopti in continuare, lucru care contribuia la odihna mea proasta si starea de lehamite.

In mintea mea, imi argumentam ca sunt artist si am un stil mai relaxat, si ca nu sunt facut pentru disciplina. Dar adevarul este ca aceste practici si obiceiuri proaste ma faceau profund nefericit. Si probabil ca la fel simti si tu.

Prin 2018, am inceput sa studiez si mai mult dezvoltare personala si am invatat 2 lucruri care mi-au schimbat viata si mi-au adus fericire profunda:

1. Tot ce se intampla in viata noastra este un obicei

De exemplu, faptul ca ma trezeam la 12:00 si stateam 2 ore in pat pe facebook era o rutina, un obicei pe care eu mi-l creasem prin repetitie. 

Exact cum ne creem obiceiuri proaste, putem la fel de bine sa rescriem programele din mintea noastra subconstienta si sa le inlocuim cu obiceiuri bune. Vezi tu, subconstientul nostru este ca un autopilot. Este construit asa ca sa ne faca mai eficienti, sa nu trebuiasca sa memoram si sa facem constient toate comportamentele de zi cu zi.

Daca ai un obicei scris in programul subconstientului tau si incerci sa deviezi de la el, la fel ca o racheta cu urmarire, subconstientul va regla cursul si te va aduce inapoi pe ce erai obisnuit sa faci.


De aceea, schimbarea unui obicei necesita vointa, determinare si mai ales ceva care sa-ti reaminteasca zilnic de schimbarea pe care vrei sa o faci. Si cel mai important, daca vrei sa schimbi un obicei prost, este necesar sa-l inlocuiesti cu alt obicei, de preferat unul bun.

O sa-ti zic cum poti sa faci asta mai usor, dar intai sa vedem si al 2-lea lucru.

2. Disciplina iti aduce, de fapt, libertate

Inainte sa descopar cu adevarat disciplina, ma gandeam ca e ceva ce te ingradeste. Pana la urma, “un artist este liber”, nu? Chiar aveam un modul la facultate, numit “Managementul Timpului”, la care eu, arogant, ziceam: “Ce prostie! N-am eu nevoie de asta.”

Ce nu-mi dadeam eu seama era ca toate obiceiurile mele proaste, intarzierile si amanarile ma faceau sa fiu tot timpul stresat si pe fuga. Si mai ales sa nu am timp de nimic din ce imi doream, sau sa nu reusesc sa-mi fac timp.

Asta nu prea suna ca libertate, nu? Suna mai degraba ca o inchisoare creata de noi insine.

Dar am invatat de la unul din mentorii mei, Craig Ballantyne, ca disciplina inseamna libertate.

Frumusetea disciplinei adevarate este ca reusesti sa fii proactiv (sa planuiesti si sa pregatesti in avans) si sa-ti organizezi timpul in asa fel incat iti reduci stresul si ai timp sa faci tot ce-ti doresti si-ti propui.

In felul asta, ai timp si pentru hobby-urile si pasiunile tale, cat si pentru petrecut timp cu cei dragi. Asta imi suna mie ca si libertate adevarata!