Cum sa vizualizezi ca sa scapi de teama de cantat

Majoritatea dintre noi devenim victimele mediului nostru inconjurator.

Reactionam la lucrurile care se intampla in jurul nostru, le lasam sa ne defineasca si sa ruleze pe repeat in mintea noastra, la nesfarsit.

Amintirile noastre negative din trecut sunt inregistrate sub forma de ganduri, dar cuplate in acelasi timp la o emotie negativa.

De fiecare data cand ne reamintim acea memorie despre un lucru rau care ni s-a intamplat, retraim si acele emotii.

Mecanismul de supravietuire si de adaptare al creierului functioneaza pe un principiu foarte interesant:

Daca o idee, un gand, o actiune este asociata cu o anumita emotie, pozitiva sau negativa, atunci noi ne formam o credinta despre acea idee, gand sau actiune.

O credinta este ceva ce in creierul nostru se inregistreaza ca fiind adevarat si pe care nu-l punem la indoiala.

Dar hai sa-ti dau un exemplu concret, sa intelegi mai bine:

Sa presupunem ca la un moment dat in trecutul tau, ai avut o experienta traumatizanta cu cantatul. Ai incercat sa canti in fata mai multor oameni si te-ai pierdut total.

Emotiile te-au napadit, inima iti batea mai tare, ti s-a schimbat ritmul cardiac si adrenalina ti-a blocat creativitatea in moment.

Astfel, n-ai reusit sa canti cum ti-ai propus. Ai falsat, vocea ti-a fugit si nu a fost sustinuta. Pur si simplu nu a iesit deloc ca acasa.

Reactia oamenilor n-a ajutat nici ea deloc, iar tu in acel moment ai avut niste emotii negative foarte puternice, mai exact frica, frustrare si dezamagire.

Creierul tau a inregistrat aceasta amintire ca fiind legata de aceste emotii.

Astfel, de fiecare data cand accesezi amintirea, iti revin si o parte din acele emotii negative doar cand te gandesti.

Mai mult decat atat, de fiecare data cand iti vei imagina o situatie asemanatoare in viitor, o vei asocia cu aceleasi emotii.

Numai gandul ca ai de cantat in fata unor oameni te baga automat pe aceeasi stare.

Sa nu mai spunem daca vei incerca s-o faci.

Pentru ca acea memorie a fost asociata cu o emotie negativa, in mintea ta s-a creat si o convingere legata de tine in acea situatie.

Mai exact, ti-ai creat convingerea ca nu poti canta in public pentru ca ai emotii si de fiecare data cand vei incerca, va fi un dezastru.

Mai mult decat atat, de fiecare data cand te intreaba cineva despre asta, tu o ranforsezi:

“Eu nu pot sa cant in fata oamenilor. Sunt prea emotiv.”

Ghici ce se va intampla atunci cand vei fi din nou in aceeasi situatie! Sistemul tau nervos autonom iti va porni exact aceleasi stari emotionale si fizice ca in situatia din trecut: inima iti bate mai tare, ti se usuca gatul, transpiri, hiperventilezi si uiti versurile.

Sistemul nervos autonom este partea aceea din tine care controleaza procesele automate din corp: pulsul, secretiile de transpiratie, digestia, etc.

In situatia de fata, el doar isi face treaba care a fost instruit s-o faca.

Convingerea, creata din memoria din trecut, spune:

“Eu nu pot sa cant in fata oamenilor, sunt prea emotiv.”

Mintea constienta spune:

“Ok, suntem din nou intr-o situatie in care trebuie sa cantam, hai sa incercam sa ne stapanim.”

Mintea subconstienta spune:

“Programul convingerii este ca noi nu putem sa cantam bine in situatia asta, deci trebuie sa ne purtam ca atare. Hai s-o facem sa se intample!”

Mintea subconstienta trimite semnalul la sistemul nervos autonom.

Acesta intra pe starea de urgenta si trage manivela de transpiratie, gat uscat si uitatul versurilor.

Si in felul asta ti-ai retrait trecutul din nou in viitor, fara sa ai vreun control.

Ai picat in acelasi cerc vicios. Ca si cum ar fi destinul tau.

Dar destinele se pot schimba. Am dovedit asta pe pielea mea!

Iti imaginezi, oare, ca putem folosi exact acelasi principiu in mod constient pentru a ne rescrie programele din subconstient si pentru a ne schimba viitorul?

Exact asa cum convingeri negative s-au scris cu ajutorul emotiilor negative, la fel putem scrie convingeri pozitive cu ajutorul emotiilor pozitive.

Ti se pare interesant? Stai, ca n-ai auzit nimic inca.

Studiil stiintifice arata ca mintea noastra ruleaza pe diferite vibratii sau frecvente in functie de starea in care suntem in momentul respectiv.

Frecventa Beta sunt asociate cu starea noastra normala, cand avem activitate de zi cu zi.

Se impart la randul lor in Beta joase, atunci cand avem o activitate mentala medie, sau Beta inalte, atunci cand suntem anxiosi sau entuziasmati.

Creierul nostru nu ruleaza eficient daca stam doar in frecventele Beta.

Frecventa Alfa se acceseaza atunci cand intram pe starea de flux, adica inspiratia.

Atunci cand lucrezi la ceva creativ, fie ca pictezi, inventezi ceva nou, descoperi o ecuatie de matematica sau cioplesti un foisor.

Frecventa Alfa se acceseaza atunci cand reusesti sa fii in prezent. Este o frecventa mult mai favorabila pentru sanatatea si fericirea ta.

Frecventa Theta este o frecventa mai linistita pe care o accesam in starea de meditatie sau atunci cand avem somnul cu vise.

Este o frecventa in care devenim mult mai sugestibili si ne putem rescrie diverse convingeri! De asemenea, este vindecatoare.

Frecventa Delta este cea pe care o accesam in somnul fara vise, cat si in meditatii foarte adanci. Acest tip de frecventa ne permite si ne ajuta sa ne regeneram creierul si corpul.

Atunci cand accesezi frecventele Alfa si Theta, iti deschizi portita din spate a subconstientului tau si ai acces la panoul de control.


Ce este misto e ca de aici poti alege sa-ti introduci convingeri noi, prin puterea vizualizarii.

Dar ele au efect doar daca sunt cuplate de asemenea, cu o emotie foarte pozitiva, cum este recunostinta, fericirea sau iubirea!

Astfel, reteta este simpla, dar nu usor de stapanit, pentru ca necesita practica:

1. Cu ajutorul meditatiei si a exercitiilor de constientizare a simturilor din corp, te aduci din frecventele Beta in frecventele Alfa si Theta, astfel deschizand portile subconstientului, unde poti planta noi seminte – procesul dureaza 15-20 minute

2. Vizualizezi un lucru pe care ti-l doresti sa se intample sau o convingere pe care vrei s-o schimbi. Este important sa te duci cat mai in detaliu: Cum se vede, aude, simte viata de aici? Ce se intampla in jurul meu cand se produc schimbarile acestea? – procesul dureaza 10-15 minute

3. Aduci in ecuatie o emotie pozitiva, pe care o poti accesa cel mai usor din memoriile tale. Iti aduci aminte de un moment cand iti venea sa plangi de fericire? Incearca sa recreezi ce ai simtit atunci. – procesul dureaza 10-15 minute

4. Legi lucrul sau convingerea pe care o vizualizezi de aceasta emotie pozitiva, si astfel, subconstientul tau face legaturile ca restul sa se intample.

Avem astfel de meditatii ghidate, specializate pe scapat de frica de scena si transmiterea emotiilor cand canti, in Cursul Online de Canto.

Bineinteles, daca vei avea o singura vizualizare pozitiva intr-o mare de ganduri negative, va fi foarte greu sa schimbi ceva.

Si atunci care este cheia?

Cheia este, ca in orice altceva, repetitia. Gandeste-te de cate ori ti-ai repetat in gand sau cu voce tare convingerea ta veche:

“Eu nu pot sa cant.”

Cu fiecare repetitie a acestei idei, legaturile neuronale s-au legat in asa fel incat sa crezi asta din ce in ce mai puternic.

Deci evident ca daca vii cu o floare, nu o sa faci primavara. Cheia este sa restabilesti echilibrul, balanta intre acele ganduri si convingeri negative si vizualizarile tale pozitive noi.

Partea buna este ca in meditatie, aceste vizualizari au efect sporit, deci ai mai multe sanse impotriva acelor legaturi neuronale vechi.

Dar asta doar daca o faci zilnic!

Cum ti s-a parut articolul acesta? Lasa-mi un reply la mail si spune-mi cum vei folosi tu vizualizarea.

L-am extras din cartea pe care urmeaza s-o lansez, “Capata Incredere in Vocea Ta!” de acolo vei afla multe concepte si tehnici ca sa-ti imbunatatesti increderea in voce si sa crezi in vocea ta.

Cu drag,

George Simion

Vocal Chief