Cum si-a pierdut Adele vocea de 2 ori

Sa stii ca problemele cu vocea apar foarte des si la artistii mari. 

Artisti ca Adele, Freddie Mercury, Sam Smith si multi altii au avut nevoie de operatii pe corzile vocale ca sa se poata recupera.

Chiar si la noi, artisti ca Tudor Chirila, Dan Bittman sau Raluca s-au operat pe corzi.

Cum ajung artistii sa-si piarda vocea?


Este o combinatie de stil de viata, lipsa incalzirii, tehnica vocala si turnee solicitante.

La fel ca orice obicei din viata noasta, obiceiurile vocale se pot inrautati sau imbunatati.

Cu cat te duci mai mult intr-o directie in care iti fortezi vocea, vei crea un cerc vicios prin care va fi nevoie sa fortezi si mai mult.

In schimb, daca faci exercitii de incalzire care iti echilibreaza vocea, zilnic (cum sunt cele cu tubul, pe care le recomand eu), iti pastrezi obiceiurile vocale bune.

Si eu am fost in 2019 aproape sa-mi pierd vocea. 

Predam 6 ore pe zi la rand si de multe ori nu ma incalzeam inainte. Si vocea mea devenea din ce in ce mai obosita si cerea mai mult efort.

Din fericire, am fost la terapie vocala si am rezolvat problema la timp si acum ii ajut si pe altii cu acest lucru.

Dar hai sa vedem: cum si-a pierdut Adele vocea de 2 ori?

Adele a fost nevoita sa-si anuleze turnee atat in 2011 cat si in 2017 din cauza unor hemoragii ale corzilor vocale, dar cum a ajuns acolo?

Hai sa o luam pe rand:


1. Tehnica vocala

Tehnica vocala a lui Adele nu este rea, doar ca are tendinta sa forteze mult pe notele inalte, iar sa faci asta seara dupa seara intr-un turneu iti epuizeaza foarte mult vocea.

De asemenea, apare un cerc vicios prin care vocea ta oboseste, iar la urmatorul concert iti cere sa fortezi si mai tare ca sa-ti iasa notele si sa nu-ti sara vocea.


Chestia asta era vizibila si la Freddie Mercury, care la inceputul carierei canta foarte cristalin pe notele inalte, dar dupa cativa ani deja forta la fiecare concert.

2. Incalzirea vocala

Probabil ca atunci cand esti in turneu si trebuie sa fii la timp in fiecare oras dupa un zbor cu avionul, apar situatii stresante cu lipsa de timp.

E posibil sa nu fi existat suficienta incalzire vocala inainte de fiecare concert, lucru care a contribuit si mai mult la oboseala vocala si fortat.

3. Turnee prea lungi si solicitante


Vocea umana este facuta, in principal, pentru sunete mai lejere, cum ar fi vorbitul sau cantatul simplu. 

In momentul in care te folosesti de multe note inalte emotionale, un ambitus larg, note extrem de lungi si putere mare in voce, se duce deja in atletism vocal.

Stii foarte bine ca si atletii sufera de multe accidentari, mai ales daca n-au timp de recuperare.

Din pacate, turneele artistilor mari sunt gandite de catre manageri cu scopul de a se face cat mai multi bani, nu cu sanatatea vocala in minte.

Lucru care, dupa parerea mea, este stupid, pentru ca daca apare o accidentare a artistului, pana la urma toata echipa are de pierdut.

Zboruri o data la 2 zile, oboseala si stresul nu-i dau voie organismului sa se regenereze si atunci bineinteles ca vocea are din ce in ce mai mult de suferit.

4. Fumatul

Nici treaba asta n-a ajutat-o pe Adele, pentru ca fumatul irita mucoasa corzilor vocale si te face, in timp, sa ai probleme cu vocea.

Am fumat si eu pana acum 6 ani si stiu cum este.

Toti acesti factori cumulati, zi dupa zi, saptamana dupa saptamana, fac pana la urma ca vocea ta sa cedeze, dupa cum i s-a intamplat lui Adele de 2 ori.

Bineinteles, nimeni nu-si doreste sa-si piarda vocea si probabil cand te prinzi in valul acela al lucrurilor, e mai complicat sa controlezi acesti factori.

Dar sa speram ca pana la urma, Adele si-a invatat lectia si o s-o ia mai usor 🙂

Si sper ca te-a ajutat si pe tine ce ti-am povestit aici. 

Sunt multi cantareti din Romania cu care vorbesc si vin sa-i ajut cu probleme vocale, care nu respecta anumite principii de baza si ajung sa aiba probleme cu vocea.

Asa ca hai sa invatam toti din lectiile lor si sa avem grija de vocea noastra 🙂

Lasa-mi un raspuns la si spune-mi:

Ce ti s-a parut interesant la acest articol?

Citesc toate mesajele, multumesc!

Cu drag,

George
Vocal Chief