Cursuri de Pian: Top 3 Tipuri de Acord (si ce este un acord)

Salut!

Am revenit cu video-urile alea mult asteptate de pian! Stiu ca multi dintre voi mi-ati cerut sa mai fac video-uri de pian si a venit din nou momentul. Azi vreau sa discutam despre ce este un acord, la ce folosesc acordurile si sa-ti arat cele mai folosite 3 tipuri de acord.


Acordurile pentru muzica sunt ca fundalul pentru pictura, in timp ce linia melodica sunt detaliile dintr-o pictura. Folosim acorduri in muzica pentru a crea atmosfera si emotia de baza a piesei.


Acordurile sunt grupari de 3 sau mai multe note care suna bine (desi nu intotdeauna) impreuna.

Acordurile de 3 note se numesc trisoni.

Exista mai multe tipuri de trison, dar cei mai folositi 3 trisoni sunt trisonul major, cel minor si cel diminuat.

Care este diferenta intre ei?

Major – 1   3 5 – adica prima, terta mare si cvinta perfecta

Minor – 1 b3  5 – prima, terta mica si cvinta perfecta

Diminuat – 1  b3 b5 – prima, terta mica si cvinta micsorata (triton)

Daca nu stii ce sunt intervalele, iti recomand sa te duci la video-ul unde explic ce sunt intervalele: “Exercitii de Ureche: Cum imi antrenez urechea?”

Dupa cum observi, diferenta dintre acordul major si cel minor este terta. Terta mare suna vesel (yay), terta mica suna trist (planset).

Apoi diferenta intre acordul minor si cel diminuat este cvinta, care in loc sa fie perfecta, devine micsorata. Iar asta o face sa sune sinistru (raset malefic).

Daca cunosti acordul major si cel minor, poti canta cu ele 90% din piesele pop din toate timpurile. Cel diminuat n-o sa-ti foloseasca la fel de mult.

Hai sa-ti mai dau inca un sfat: acordurile se canta ca o grebla pe mana dreapta si se canta basul pe mana stanga. Basul este intotdeauna prima nota din acord (prima/tonica)

O sa mai vin si cu alte video-uri de pian in care explic cum sa folosesti acordurile acestea ca sa construiesti progresii, dar o luam pas cu pas. O sa pregatesc si un minicurs gratuit de pian!

Pana atunci, joaca-te cu aceste 3 tipuri de acord. Succes!