Fata surda care a invatat sa cante perfect pe note

Zilele trecute ma uitam pe Netflix la un documentar care se numeste Human: The world within (tradus Omul: O masinarie uimitoare).

Mi-a atras atentia o descriere de la un episod: o fata surda invata notele prin puterea si flexibilitatea simturilor.

(Daca vrei sa cauti episodul, se numeste “Simturi”)

Evident ca m-am uitat imediat si am ramas prost.

E vorba de o fata care avea probleme de auz din nastere, iar in copilarie a trecut prin multe infectii si operatii care au facut-o sa-si piarda auzul complet.

Cu toate astea, ea acum scrie piese si le canta perfect cu vocea, dar se si sincronizeaza ritmic cu un tobosar sau cu trupa in timp ce canta.

Cum face toate astea?

A invatat sa fie atenta la cum se simt vibratiile notelor si ale sunetelor in corp.

Se pare ca corpul nostru poate experimenta vibratiile electromagnetice ale muzicii in mai mult de un fel.

Aceasta fata si-a perfectionat acuratetea notelor si vocea, lucrand cu o aplicatie de acordat chitara care ii arata daca e pe note, si notandu-si pe gat unde simte vibratii mai puternic la fiecare nota, in timp ce se uita in oglinda.

In timp ce majoritatea dintre noi ne ingrijoram daca ne-am nascut sau nu cu “ureche muzicala”, uite ca este cineva care s-a nascut fara niciun fel de ureche sau auz si asta n-a oprit-o.

A gasit o cale alternativa de a invata si de a-si urma pasiunea, si vreau sa zic ca mi-au dat niste lacrimi cand am vazut chestia asta.

Asa ca noi ce scuze mai avem?

Ti-am dat  pana acum exemple de persoane care au pornit fara talent si fara ureche muzicala si si le-au imbunatatit dramatic, dar chestia asta este next level!

Pana acum, am zis ca 99.9% dintre oameni pot invata sa cante bine si am zis ca exceptiile sunt persoanele surde (care si-au pierdut complet auzul) sau persoanele care nu-si pot folosi vocea de vorbire (mute sau cu probleme grave ale laringelui).

Dar se pare ca m-am inselat si aici si acum chiar cred ca orice este posibil daca ne dam voie!

Te invit sa te uiti si tu la episodul “Simturi” din serialul “Omul: O masinarie uimitoare”, de la minutul 39, pe Netflix.

Din pacate, n-am putut sa urc bucata pe youtube din cauza drepturilor de autor.

Cu drag,
George
Vocal Chief