Vocea de Piept, Vocea de Cap si Vocea Mixta

Probabil ai observat deja ca vocea noastra poate suna diferit in foarte multe feluri. In functie de locul unde rezoneaza si muschii care sunt folositi, avem si mai multe registre vocale. Cele mai importante sunt vocea de piept, vocea de cap si combinatia dintre cele 2, vocea mixta.

Vocea de piept este vocea pe care vorbim cei mai multi dintre noi. Se numeste asa pentru ca rezoneaza mai mult in zona pieptului, gatului si partea de jos a gurii. Este vocea pe care cei mai multi dintre noi o putem accesa.

Vocea de cap este vocea pe care vorbeste Mickey Mouse. Se numeste asa pentru ca rezoneaza mai mult in zona de deasupra nasului, frunte, crestetul capului. Multi o mai numesc si falset, insa exista o diferenta esentiala intre vocea de cap si falset:

Falsetul este creat cu ajutorul corzilor vocale false, este aerisit si are foarte putina rezonanta, in timp ce vocea de cap este creata subtiind foarte mult spatiul dintre corzile vocale si are mai multa rezonanta.

Exista doua mecanisme musculare care actioneaza asupra corzilor vocale:

– Muschii pentru vocea de piept (muschii vocalis), care inchid si deschid corzile vocale.

– Muschii pentru vocea de cap (muschi cricotiroizi), care inclina laringele in fata si astfel subtiaza sunetul mai mult si-l proiecteaza mai inspre cap si masca.

In mod normal, mecanismele astea 2 functioneaza si se sincronizeaza bine impreuna cand suntem bebelusi (o sa vezi ca facem multe lucruri bine intuitiv cand suntem bebelusi), si atunci ne putem folosi vocea mixta, care mai este numita si vocea emotionala.


Dar cu cat ne pierdem controlul asupra vocii din cauza schimbarilor din pubertate sau din cauza anumitor traume traite de-a lungul vietii, cele 2 mecanisme musculare nu mai vor sa lucreze impreuna.

Si astfel se creaza “break-ul”, care este sunetul acela cand iti “sare” vocea la pubertate. Incepe sa devina greu sa schimbi de pe vocea de piept pe vocea de cap fara sa se simta o ruptura foarte mare, lucru care la inceputul copilariei era usor.

Ei bine, daca inveti cele 2 grupe de muschi sa lucreze impreuna, nu numai ca vei putea sa legi vocea de piept si vocea de cap mai bine, dar vei reusi sa accesezi si al 3-lea registru magic: vocea mixta.

Vocea mixta apare atunci cand folosim in zona de mijloc a vocii ambele registre sau tipuri de rezonanta in acelasi timp. Vocea mixta se simte in mare parte in zona mastii (oasele fetei, nas, pometi, maxilar).

Se mai numeste si vocea emotionala, pentru ca este vocea pe care o folosim atunci cand radem, plangem sau suntem entuziasmati, si este principala diferenta de emisie intre o voce normala si una de cantaret:

Un cantaret isi poate accesa vocea emotionala la comanda. Si poti si tu sa faci asta, pentru ca o ai in setarile din fabrica! Trebuie doar sa vedem cum poti accesa acele setari.

Tu ai reusit sa-ti accesezi toate cele 3 registre? Astept raspunsul tau in comentarii!

Cu drag,
George Simion
Vocal Chief